OVER GUAYUSA

GUAYUSA IS EEN SUPERBLAD UIT DE AMAZONE

Ilex guayusaIlex guayusa is inheems in de bovenste regionen van de Amazones te Ecuador, Peru en Zuid-Colombia, waar het groeit in groenblijvende delen van het regenwoud. Tegenwoordig wordt Guayusa slechts zelden in het wild verzameld. Het wordt bijna uitsluitend gekweekt en staat bekend als een gecultiveerde plant. Het ras maakt deel uit van het geslacht Holly en is een van de vier hulstbomen die cafeïne bevatten.

Bijna 98 procent van de guayusa ter wereld groeit in Ecuador. Het is inheems in een dun deel van de bovenste Amazone dat het Andesgebergte omgeeft.

Guayusa maakt al meer dan 2000 jaar deel uit van de Amazone-cultuur en is een botanische neef van Yerba Mate (Ilex paraguariensis ) die de afgelopen jaren over de hele wereld enorm populair is geworden vanwege de voordelen voor de gezondheid en het stimulerende effect.

BOS TUINEN

Guayusa-teelt wordt gedaan in wat eigenlijk een bostuin is. De Kichwa-stam noemt dit natuurlijke type landbouwgrond een Chacra. In deze omgevingen worden geen chemicaliën, meststoffen of onnatuurlijke elementen gebruikt. Een Chacra zorgt ervoor dat de voedingsstoffen op een natuurlijke duurzame manier tussen soorten kunnen stromen, net zoals het regenwoud zichzelf in stand houdt zonder enige menselijke tussenkomst. Dit type teelt heeft een zeer lage input en repliceert in wezen de structuur van het natuurlijke regenwoud, wat betekent dat er geen negatieve ecologische impact is op de inheemse omgeving.

Because Yu Care

Sinds 2005 heeft de stichting Ishpingo een duurzaam ontwikkelingsmodel opgezet waarbij boeren hun land voornamelijk herbebossen. Lokale populaties zijn in staat om zelf fruit, hout en kruidengeneeskunde te consumeren. Hun levensomstandigheden nemen merkbaar toe doordat boeren hun productie nu kunnen verkopen aan een fair trade coöperaties. Ishpingo geloofd dat positieve en langetermijnresultaten in herbebossingsprojecten alleen kunnen worden bereikt als de lokale bevolking wordt opgeleid en er echt bij betrokken wordt. Hun inzet en hun bewustzijn van de impact van klimaatverandering zijn de sleutel tot het verzekeren van de duurzaamheid en reproduceerbaarheid van de acties die Ishpingo onderneemt.